Gandhi over het voorkomen van een burn-out

Wat nu als je eenmaal de overtuiging hebt dat je geen fouten mag maken?

Je bent in je eigen ogen ”niet goed genoeg” en je gaat 120% van jezelf geven voor dat ene compliment van je werkgever of omdat je denkt dat je contract ontbonden wordt. Je bewijsdrang gaat vroeg of laat zijn tol eisen met als gevolg dat juist dat gaat gebeuren waar je bang voor bent. Je angst wordt bevestigd en je gaat uit paniek nog harder je best doen. Hoe meer je je best doet, hoe minder productief je wordt. Je vergeet dat ”rust” de basis is van alles. Rust brengt een gelukkig gevoel wat tot succes kan leiden en NOOIT andersom: Succes brengt slechts kortstondig een geluksmomentje, maar dat zal snel op de achtergrond geraken.

Het probleem is dat heel veel mensen niet meer weten hoe ze de voortdenderende trein moeten stoppen. Stilstaan is te ongemakkelijk geworden en precies daar ligt enorm veel winst te behalen. Leren ”STILSTAAN”!

Stel nu dat je op je werk ineens twee opdrachten krijgt voorgeschoteld. Eén van je directe collega en één van je leidinggevende, maar beide opdrachten zijn erg groot in omvang en staan ook nog eens lijnrecht tegenover elkaar. Puur uit lijfsbehoud zul je 9 van de 10 keer kiezen voor het uitvoeren van de opdracht van je leidinggevende, maar ergens zal het aan je knagen en de stress slaat hard toe. Met een inadequate onbewuste sturing van je emoties ben je bezig met het ziek maken van je gezonde lichaam.

Stilstaan

Gelukkig heeft je bewustzijn het vermogen om je onbewust geprogrammeerde gedrag waar te nemen en te beoordelen, waardoor je het bewust kunt wijzigen, maar daarvoor zul je eerst even stil moeten gaan staan.

Stap dus bewust uit de figuurlijke voortrazende trein en ga stilstaan om je brein de kans te geven de juiste keuzes te maken. Doe je dat niet dan zul je verzanden in zelf-ondermijnend gedrag, waar uit blijkt dat je niet goed voor jezelf zorgt. Je zult lichamelijke klachten ontwikkelen en op termijn mogelijk op een burn-out afstevenen.

Voorbeelden van zelf-ondermijnend gedrag (voortkomend uit je onderbewuste) zijn dat je:

  • Veel te weinig beweegt door maar heel de dag achter je laptop te blijven zitten.
  • Jezelf geen enkele rust gunt en in alle drukte van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat jezelf maar voorbij blijft lopen.
  • Kiest voor onrust door je telefoon te belangrijk te maken en deze tweehonderdachtenveertig keer per dag uit je broekzak haalt.
  • Elke dag per sé moet sporten om lekker in je vel te zitten. 
  • Op je werk of in je privé leven vasthoudt aan dingen, die je totaal uitputten.

Je overtuigingen, die er voor zorgen dat je dit gedrag vasthoudt, werken als een filter op een camera en veranderen de manier waarop je de wereld ziet en je lichaam past zich daar weer op aan.

Mahatma Gandhi heeft dit als volgt heel mooi uitgelegd:

  • Je overtuigingen worden je gedachten
  • Je gedachten worden je woorden
  • Je woorden worden je daden
  • Je daden worden je gewoonten
  • Je gewoonten worden je waarden
  • Je waarden worden je lot.

Je wordt dus letterlijk ziek als je je overtuigingen niet aanpakt door bewust je onderbewuste opnieuw te programmeren. Mijn advies als je al te lang veel last hebt van stress: wacht niet langer en zoek hulp!

Ben je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden naar mijn coaching richting een vrij gevoel, neem dan gerust even contact op voor een vrijblijvend gesprek.