Je immuunsysteem versterken doe je zo

Een sterk immuunsysteem betekent dat je lichaam meer vermogen heeft om infecties aan te pakken, zodat je minder of mogelijk zelfs geen symptomen van ziekte zult merken. Zeker in het tijdperk, waarin we nu leven, is het versterken van je immuunsysteem zéér zéér belangrijk, maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Zorg voor voldoende beweging, maar waak voor overbelasting van je lichaam

Ik raad aan om elke dag minstens een half uur te bewegen, maar pas op dat je jezelf niet regelmatig uitput, want dat gaat ten koste van je immuunsysteem. Je lichaam dus voldoende rust geven, als het daarom vraagt en pas weer gaan sporten als je echt hersteld bent van de vorige inspanning.

Let op je voeding

Structureel de verkeerde voeding naar binnen werken ondermijnt je immuunsysteem enorm. Ik raad aan om eens te kijken of je de volgende producten in je eetpatroon kunt verwerken:

Olijfolie, sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, cashewnoten, amandelen, hazelnoten, gedroogde abrikozen, maïs, sojabonen, volkoren granen, zoete aardappel, spinazie, broccoli, wortels, zuurkool, peulvruchten, bloemkool, linzen, champignons, rode paprika, tomaten, avocado, kurkuma, gember, knoflook (minimaal 2 teentjes per dag), ui, zalm, tonijn, kip, kalkoen, volle yoghurt, karnemelk, eieren, appelstroop, cacao (donkere chocolade), groene thee, sinaasappels, grapefruits, watermeloen, kiwi, aardbeien, blauwe bessen, bramen, frambozen, acaibessen, vlierbessen en bosbessen (Heel actueel nu met Corona in ons midden: bosbessen bevatten anthocyanine, dat een essentiële rol speelt in het afweersysteem van onze luchtwegen)

extra tip: eet langzaam! Zodoende haal je meer voedingsstoffen uit je voedsel en het is beter voor je ademhalingscentrum.

Overweeg de allerbeste omega 3

“Ik eet 2x in de week vis, dat is toch voldoende?” Dit antwoord krijg ik regelmatig van de mensen die ik help, als ik vraag of ze een goede omega 3 als aanvulling gebruiken. Helaas is dat niet voldoende om genoeg omega 3 in je lichaam op te bouwen en ervoor te zorgen dat je geen overschot van omega 6 in je lichaam krijgt. Om voldoende omega 3 binnen te krijgen via je voeding, zou je om als voorbeeld te nemen dagelijks 4 haringen moeten eten, die in het wild gevangen zijn. Aangezien er niemand is die dit dagelijks doet, vertel ik je graag meer over hoe belangrijk omega 3 is voor je lichaam en hoe een goede suppletie je kan helpen. meer informatie

Zorg dat je voldoende en diep genoeg slaapt

Teveel negatieve stress en vermoeidheid vormen een gevaarlijke combinatie, die je immuunsysteem fors onderuit kan halen. Als je regelmatig een kwalitatief slechte nachtrust hebt, herstel je niet voldoende van je stress en bouw je een energieschuld op. Graag verwijs ik je naar mijn blog over hoe je mogelijk je eigen slaap saboteert en wat je daar aan kan doen.

Onderhoud je sociale contacten en voorkom isolement

Volgens Brits onderzoek van epidemioloog Andrew Steptoe versterkt eenzaamheid de stressgevoeligheid, waardoor er sneller en een grotere ontstekingsreactie op stress ontstaat. Mensen met goede sociale contacten leven gemiddeld maar liefst 15 jaar langer dan mensen die zich afzonderen.

Schenk elke dag aandacht aan je ademhaling

Te veel negatieve stress verzwakt ons immuunsysteem. Er zijn een heleboel ademhalingsoefeningen, die je kunt doen om de overvloed aan negatieve stress het hoofd te bieden. Zo heeft Wim Hof ons een wetenschappelijk bewezen methode geschonken, die ons immuunsysteem een ongelooflijke boost geeft. Voor meer informatie verwijs ik je graag naar mijn boek.

klik op het boek voor meer informatie

Douche regelmatig koud (af)

Jezelf blootstellen aan kou klinkt niet aantrekkelijk, maar dat is het uiteindelijk wel. Laat je niet afschrikken en laat je systeem er steeds meer aan wennen door het langzaam op te bouwen. Indien je immuunsysteem al zwak is en je voelt je niet helemaal lekker, dan zou ik het even achterwege laten, want je systeem heeft het op dat moment mogelijk al zwaar genoeg om te herstellen.

Zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt

Alleen met voldoende vocht in je lichaam, is het in staat om zijn immuunsysteem te versterken. Het vocht is nodig om ziekteverwekkers op te nemen en af te voeren. Daarnaast is vocht ook nodig om de gezonde voedingsstoffen te vervoeren en op te nemen.  Ik raad aan om 1,5 liter water per dag te drinken en zelfs 2 liter als je ook gesport hebt.

Werk aan je verwachtingspatroon

Je immuunsysteem werkt beter als je optimistisch bent over de toekomst. Blijkt het achteraf toch tegen te vallen, dan kun je jezelf een hoop stress besparen, door het allemaal in het juiste perspectief te plaatsen. Relativeren kun je leren!

Zorg voor voldoende zonlicht

Uit onderzoek blijkt dat zonne­stralen ervoor zorgen dat het immuunsysteem beter werkt. Vanzelfsprekend moet je er voor zorgen dat je ook weer niet te lang in de zon bent.