Optimale sportprestaties door beter ademhalen

Een ontspannen lichaam is een uiterst belangrijke voorwaarde voor goede sportprestaties. Ontspanning kan je natuurlijk op allerlei manieren bewerkstelligen, maar één van de meest effectieve en gemakkelijke methodes is gebruik maken van je ademhaling. Elke sporter, ongeacht niveau of leeftijd, zou zichzelf een groot plezier doen door optimaal gebruik te maken van zijn of haar ademhaling.

De Voordelen:

  • Meer energie kunnen genereren op het moment dat het nodig is;
  • Doelgerichter zijn door een vlijmscherpe focus te creëren;
  • Een beter uithoudingsvermogen;
  • Meer balans;
  • Minder kans op blessures;
  • Sneller herstellen na een zware training of wedstrijd.

Het is belangrijk dat je ademhaling heel rustig is vóórdat je gaat sporten, zodat deze niet meteen omhoog schiet als je begint met sporten. Begin je snel te hijgen dan ben je ruim voor het einde van de wedstrijd of training al aan het einde van je Latijn, met alle gevolgen van dien. Had ik dit zelf 30 jaar geleden al geweten, dan was ik vast minder vaak geblesseerd geweest. Sterker nog: dan had ik naarmate de wedstrijd vorderde wellicht het verschil kunnen maken op uithoudingsvermogen.

Ook ’tijdens’ het sporten kun je gebruik maken van je ademhaling om je prestaties te verbeteren:

Om goed antwoord te kunnen geven op de vraag hoe je dit doet tijdens het sporten, is het van belang te weten welke sport je doet en wat daarin van je gevraagd wordt. Maar of je nu tennist, voetbalt, handbalt, dart, verspringt, schaakt of fierljept…je kunt altijd je kracht en rust vinden door je simpelweg te focussen op je ademhaling.

Voorbeeld:

Ben je de aangewezen persoon om een penalty of een vrije trap te nemen, zorg dan dat je al tijdens het neerleggen van de bal je hele systeem tot rust maant en daarmee jezelf in de optimale focus brengt. Dit doe je door enkele keren diep in te ademen door je neus en diep uit te ademen door je mond (met getuite lippen). Zorg ervoor dat je je uitademing verlengd en dusdanig doseert dat deze minimaal 2 seconden langer is dan de inademing. In je aanloop adem je diep in en op het moment dat je aanhaalt en de bal raakt, adem je ontspannen maar wel met enige kracht de lucht uit je longen, waarbij je automatisch je buikspieren wat aanspant. Inademen of je adem inhouden op het moment dat je aanhaalt of de bal raakt, werkt averechts. Je kunt daardoor blokkeren, minder kracht uit je hele lichaam halen en je minder focussen op je taak.

Ik ben ervan overtuigd dat zelfs op het hoogste niveau nog veel basisfouten worden gemaakt en dat is zonde…..voor het eindresultaat, maar vooral ook voor de individuele sporter, die er niet alles uit haalt wat er in zit.

Wat kan ik voor je doen?

Kijk op de website wat de mogelijkheden zijn als er bij jou sprake is van een probleem met de ademhaling. Ook voor het aanpakken van je stress en het managen van je energie kun je bij mij terecht.

Het is ook mogelijk om met je team een training (workshop) te volgen om gezamenlijk tot een hoger niveau te komen.