Ademhaling bij kanker

Recente studies suggereren dat de nervus vagus activiteit, gemeten door hartritme variabiliteit, een positieve rol speelt in de behandeling en nazorg van kanker.

De nervus vagus is een belangrijke sensorische zenuw, die loopt van de hersenstam via hart en longen naar de buikorganen en speelt een positieve rol bij oxidatieve stress, die kan leiden tot DNA schade en oncontroleerbare cel uitbreiding. Daarnaast speelt de nervus vagus een positieve rol bij ontstekingen, waardoor nieuwe tumoren zouden kunnen ontstaan.

Via ademhaling kun je je hartritmevariabiliteit trainen en daarmee de werking van de nervus vagus stimuleren. In de ademhalingstraining zul je, in plaats van stresshormonen, hormonen aan gaan maken, die je gezondheid bevorderen. Hierdoor versterk je het immuunsysteem, wat tevens ondersteunend werkt bij behandeling en nazorg van kanker.

Wat kan ik voor je doen?

Kijk op de website wat de mogelijkheden zijn als er bij jou sprake is van een probleem met de ademhaling. Ook voor het aanpakken van je stress en het managen van je energie kun je bij mij terecht.

In januari 2020 heb ik een handig boekje uitgebracht, waarin een scala aan ademhalingsoefeningen staan, die je kunt inzetten om beter om te gaan met stress en pijn (o.a. hoofdpijn en buikpijn), een verzwakt immuunsysteem, vermoeidheid en nog veel meer.